Srapan pagi sabtu ni..PISANG TANDUK KAMBING GORENG BERBIJAN (goring pisang ke pisang goring..selau confiuse?..kalu salah jangan mare ek....). Bukan apa semalam TERtengok cekodok kat dapo Kak Che Ct bukan main bulat dan gebus lagi melambai- lambai mata dan tekakku,terasa jeles macam nak ambik sikit ngap. Bukan apa winter ni nampak apa jer kat umah orang semuanya terliur dan tergoda walaupun telo goring ngan kicap pon rasa sedap giler- giler, perut ni 24 jam kelaparan jer…(tambah la tayar kat badan tue....hehehehee).
Baru TERINGAT kat umah memang dah ada 3 biji pisang tanduk apa lagi pulun la kat dapo pukul 2am mengoreng. Hari ni jer dah dua kali Lydia mengoreng pisang…. Tadi pukul 2 pagi makan sebijik ngan my hb sambil pekena ngan Tea O' sejuk- sejuk..hehhehe. Bangun pagi ni goring lagi nak abiskan stock 2 biji lagi pisang tanduk tu sebab jam 2am makan tak puas.. Ni pisang tanduk biasa jer Cuma tambah nama jer sebab pisang tanduk tu kecik macam tanduk kambing, India mari.
Kuwait ni kalau teringin makanan Asean dah macam- macam ada sampai terung pipit pon ada. Kalau la Cik Mat Gebu tersesat kat Kuwait pon masih leh makan terung pipit.. Bukan terung pipit je buah kelo/remungai, rebung, durian, rambutan, mata kucing, jambu air, manggis, petai, daun pegaga, daun turi, halia, lengkuas, serai, kunyit hidup, daun pandan dan macam- macam lagi ada..Cuma siap fulus je kerana baran- barang ni dan naik kapal terbang so reganyer biasa la tinggi, tapi apa salahnya sesekali melayan tekak nak makan makanan melayu kenalah beli semua tu..
Rasanya resepi pisang goring ni tak yah nak bagi lah sebab budak- budak kecik pon tau buat cuma kelainanya add sikit bijan kat dalam bancuhan tepung tu bagi wangi dan terangkat sikit rasanya.. Kalau tak caya sedap buat la sendiri dan add sikt bijan dalam bancuha tepung, insha'Allah sedapppppppppp.. Dulu masa sebelum berhijrah ke Kuwait masa zaman anak dare time keje selalu beli pisang goring kat Taman Perling Johor dia orang buat macam tu add bijan..bukan tu jer goring cendawan pon sama dan malah siap ngan sambal kicap lagi, rasanya kat KL tak pernah jumpa kot..
Bagun Lydia sorilah kalau beli siap cakap ngan akak yang jual tu..sambal tak mo simpan jer buat bazir sebab tak makan pedas hehehee….
This Blog dedicated to all viewers to share and try my recipes, to enjoy MY HOMEMADE cooking and baking from Middle East 2Ur house to all food lovers. 10Q very much 2all because viewing my BLOG, HAVE A FUN and PLEASE COME AGAIN. Shukran Jazilan.
Saturday, January 21, 2012
Friday, January 20, 2012
ROTI BOYAN (BAWEAN)X'PRESS
Assalamualikum..salam Jumaat penghulu segala hari untuk semua. Pagi ni Lydia nak share resepi X'press yang telah disiapkan awal subuh ni.Diwaktu ni orang lain tengah dok tarik selimut sejuk, perut lydia sibuk berdangdut nak makan... Puas fikit menu apa yng ok dan cepat..fikir punya fikir maka terhasillah menu pagi ni ROTI BOYAN bukan orang boyann yer. It's very simple and fast meal which I'm sure ramai yang kat luar sanun leh buat nyer. Ala- ala murtabak. Kelainan pada Roti Boyan ini ialah Lydia gunan ROTI PARATHA segera jer sebab tak de tenaga dah nak nguli tepung sejuk- sejuk ni...(orang M' gitu la.. Tak kuasa nak menguli tepung pagi- pagi buta yang sejuk 6C nie..yeast pon tido tak mo bangun.. hehhehe)
Jom skodeng resepi segera lagi malas tapi sedap ni..
ROTI BOYAN (BAWEAN)X'PRESS
Kulit roti boyan:-
Paratha Segera..(ikut suka la nak buat banyak mana..)
Inti
kentang (rebus hingga empuk, kupas kulitnya dan dilecek halus)
telur
bawang besar -di dadu kecil
bawang putih - di dadu kecil
mince beef
rempah kurma/ kari
mix vege
secukup daun sup /daun bawang
cili merah hiris * tak letak sebab tak makan pedas la..
serbuk lada hitam
garam secukupnya
Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.
Masukakan rempah kari/ kurma, masak sebentar hingga wangi.
Masukkan kentang dan daging cincang, masak hingga kentang dan daging empuk.
Masukkan mixed vege, cili, garam, daun sup dan daun bawang, biarkan seketika, padamkan api dan biarkan sejuk sebentar.
Cara buat roti boyan
Buat Roti Boyan ini seperti buat roti canai/murtabak.
Agak- agaklah yer..ambil inti tadi dan pecahkan telur ala-ala macam murtabak dan sudukan sedikit ke atas sekeping paratha dan lipatkan menjadi empat segi.goreng/masak hingga keperangan kedua-dua belah, angakat dan hidangkan dengan kuah kari atau sos kegemaran anda..
Goreng di atas kuali leper dgn membubuh sedikit minyak.
SElamat mencuba.
Jom skodeng resepi segera lagi malas tapi sedap ni..
ROTI BOYAN (BAWEAN)X'PRESS
Kulit roti boyan:-
Paratha Segera..(ikut suka la nak buat banyak mana..)
Inti
kentang (rebus hingga empuk, kupas kulitnya dan dilecek halus)
telur
bawang besar -di dadu kecil
bawang putih - di dadu kecil
mince beef
rempah kurma/ kari
mix vege
secukup daun sup /daun bawang
cili merah hiris * tak letak sebab tak makan pedas la..
serbuk lada hitam
garam secukupnya
Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.
Masukakan rempah kari/ kurma, masak sebentar hingga wangi.
Masukkan kentang dan daging cincang, masak hingga kentang dan daging empuk.
Masukkan mixed vege, cili, garam, daun sup dan daun bawang, biarkan seketika, padamkan api dan biarkan sejuk sebentar.
Cara buat roti boyan
Buat Roti Boyan ini seperti buat roti canai/murtabak.
Agak- agaklah yer..ambil inti tadi dan pecahkan telur ala-ala macam murtabak dan sudukan sedikit ke atas sekeping paratha dan lipatkan menjadi empat segi.goreng/masak hingga keperangan kedua-dua belah, angakat dan hidangkan dengan kuah kari atau sos kegemaran anda..
Goreng di atas kuali leper dgn membubuh sedikit minyak.
SElamat mencuba.
Tuesday, January 17, 2012
PUDING JAGUNG KARAMEL
Perghhh..penatnya menaip..ari ni baru dapat post N3 semalam sebab semalam tak sihat so sesi alam maya cuti la. Bukan apa letih perasaan..fikir itu ini letih badan dan segala-galanya. Perut lapo mulut tak lalu nak makan, terasa kosong hidup ni..rindu sangat ngan my mom dan family kat Malaysia. Masak Malaysian foods ni buat hati sayu sangat sangat ingatkan mereka. Mengenangkan nasib diri sebatng kara dan memikirkan dunia yang makin bertelagah menjadikan fikiran bertambah kusut..
Puding Jagung Karamel ni buat jamu tetamu yang datang semalam, alhamdulillah mereka suka. Bukan apa nak masak bagi orang yang tak tahu makan makanan luar ni payah semuanya Eeeeeeeeeeeeeeee... jadinya kita yang pening nak fikir sajian yang boleh diterima tekak orang sebab hati dan mulut lain- lain.
"Kegagalan dalam kemuliaan lebih baik daripada kejayaan dalam kehinaan.Memberi sedikit dengan ikhlas pula lebih mulia dari memberi dengan banyak tapi diiringi dengan riak.
PUDING JAGUNG KARAMEL
1 cawan tepung kastard
1 cawan susu cair
1 cawan santan
1 1/2 cawan air
3/4 cawan gula pasir (-/+)
1 tin creamy sweet corn
1 cmt esen vanilla
secubit garam
20 g butter
Karamel
4cmb gula + 1cmb air-masak dijadikan gula hangus dan terus tuang dalam loyang.
masukkan susu cair, tepung kastard, santan, air, gula dan garam di dalam periuk.
Kacau hingga semuanya sebati dan larut.
Kemudian masukkan creamy sweet corn dan kacau lagi.
Letakkan periuk di atas dapur dan masak dengan api perlahan.
Kacau tanpa henti.
Bila hampir pekat, masukkan mentega, terus kacau lagi hingga pekat dan berkilat.
Tutupkan api dan tuangkan adunan ke dalam loyang yang ada gula hangus/karamel.
Sejukkan sebelum dihidangkan.
Puding Jagung Karamel ni buat jamu tetamu yang datang semalam, alhamdulillah mereka suka. Bukan apa nak masak bagi orang yang tak tahu makan makanan luar ni payah semuanya Eeeeeeeeeeeeeeee... jadinya kita yang pening nak fikir sajian yang boleh diterima tekak orang sebab hati dan mulut lain- lain.
"Kegagalan dalam kemuliaan lebih baik daripada kejayaan dalam kehinaan.Memberi sedikit dengan ikhlas pula lebih mulia dari memberi dengan banyak tapi diiringi dengan riak.
PUDING JAGUNG KARAMEL
1 cawan tepung kastard
1 cawan susu cair
1 cawan santan
1 1/2 cawan air
3/4 cawan gula pasir (-/+)
1 tin creamy sweet corn
1 cmt esen vanilla
secubit garam
20 g butter
Karamel
4cmb gula + 1cmb air-masak dijadikan gula hangus dan terus tuang dalam loyang.
masukkan susu cair, tepung kastard, santan, air, gula dan garam di dalam periuk.
Kacau hingga semuanya sebati dan larut.
Kemudian masukkan creamy sweet corn dan kacau lagi.
Letakkan periuk di atas dapur dan masak dengan api perlahan.
Kacau tanpa henti.
Bila hampir pekat, masukkan mentega, terus kacau lagi hingga pekat dan berkilat.
Tutupkan api dan tuangkan adunan ke dalam loyang yang ada gula hangus/karamel.
Sejukkan sebelum dihidangkan.
UBI KAYU GORENG BEREMPAH
UBI KAYU GORENG BEREMPAH
Ubi kayu versi goreng macam ni selalu makan masa tinggal kat Perak dulu. Teringat Mak Cik Ani Ibrahim jiran sebelah umah selalu buat dan bagi kat kami sekeluarga kerana Mak Cik Ani dengan my mom adalah best friend sampai sekarang walau kami dah lama berpindah ke Selangor.. Teringat dulu- dulu..memang sedap makan ramai- ramai sambil minum teh O' wangi lepak lak bawah pokok mangga sambil menghirup angin segar sepo- sepoi bahasa..nyaman sungguh terasa membangkitkan nostalgia, walaupun pada waktu tu lydia masih awal remaja.
Apa khabar Mak Cik Ani sekeluarga sekarang tentu dah jadi opah agaknya.
Rindu lak..:))
Ubi kayu ni beli kat Lulu Hypermarket..kat Kuwait ni semua ada cuma siap fulus jer..harga tolak tepi kalu nak makan hehehehe, memang la mahal tapi dah nak makan semua tu pejam mata ja ler..
"Kegagalan dalam kemuliaan lebih baik daripada kejayaan dalam kehinaan. Memberi sedikit dengan ikhlas pula lebih mulia dari memberi dengan banyak tapi diiringi dengan riak."
Ubi kayu- Kupas kulitnya,cuci dan potong ikut suka (medium saiz jer)
bawang putih*
bawang merah*
lada hitam*
serbuk kunyit*
serbuk lada hitam*
serbuk kari*
corainder seeds*
cumin seeds*
arabic mixed spice (kalu tak ade pon tak per)
halia*
garam secukup rasa* -ditumbuk bersama
daun kari-(tak letak sebab tak ada)
minyak untuk deep fry
campurkan semua bahan kecuali minyak dan perapkan seketika dan goreng hingga keperangan/garing..
Note:- kalau suka pedas boleh add cili powder.
Ubi kayu versi goreng macam ni selalu makan masa tinggal kat Perak dulu. Teringat Mak Cik Ani Ibrahim jiran sebelah umah selalu buat dan bagi kat kami sekeluarga kerana Mak Cik Ani dengan my mom adalah best friend sampai sekarang walau kami dah lama berpindah ke Selangor.. Teringat dulu- dulu..memang sedap makan ramai- ramai sambil minum teh O' wangi lepak lak bawah pokok mangga sambil menghirup angin segar sepo- sepoi bahasa..nyaman sungguh terasa membangkitkan nostalgia, walaupun pada waktu tu lydia masih awal remaja.
Apa khabar Mak Cik Ani sekeluarga sekarang tentu dah jadi opah agaknya.
Rindu lak..:))
Ubi kayu ni beli kat Lulu Hypermarket..kat Kuwait ni semua ada cuma siap fulus jer..harga tolak tepi kalu nak makan hehehehe, memang la mahal tapi dah nak makan semua tu pejam mata ja ler..
"Kegagalan dalam kemuliaan lebih baik daripada kejayaan dalam kehinaan. Memberi sedikit dengan ikhlas pula lebih mulia dari memberi dengan banyak tapi diiringi dengan riak."
Ubi kayu- Kupas kulitnya,cuci dan potong ikut suka (medium saiz jer)
bawang putih*
bawang merah*
lada hitam*
serbuk kunyit*
serbuk lada hitam*
serbuk kari*
corainder seeds*
cumin seeds*
arabic mixed spice (kalu tak ade pon tak per)
halia*
garam secukup rasa* -ditumbuk bersama
daun kari-(tak letak sebab tak ada)
minyak untuk deep fry
campurkan semua bahan kecuali minyak dan perapkan seketika dan goreng hingga keperangan/garing..
Note:- kalau suka pedas boleh add cili powder.
AGAR- AGAR BANDUNG
Dalam kita tak sedar Januari makin laju meninggalakn kita dan sedar tak sedar kita dah nak masuk bulan Febuari. Rasanya baru semalam 2012 kelabuh tirainya..Begitu cepat masas berlalu tanpa kita sedar.. Apakah amalan kita makin bertambah atau berkurangan? Tepuk dada tanya diri sendiri kerana..
"Kita lahir dengan DUA mata dan DUA telinga, tapi kita hanya diberi SATU mulut. Kerana mulut adalah senjata yang sangat tajam, mulut bisa menyakiti, bisa membunuh, bisa menggoda, dan banyak hal lainnya yang tidak menyenangkan. Sehingga ingatlah bicara sesedikit mungkin tapi lihat dan dengarlah sebanyak-banyaknya."
Pergunakanlah anugerah Allah SWT itu sebaik mungkin kerana masa yang berlalu tak akan berulang kembali..
N3 hari ni berkenaan dengan mulut gak,hahhaha... Agar- agar Bandung pemanis mulut. Jom layan resepinya yang simple senangat tetapi sedap..
AGAR- AGAR BANDUNG
11g agar- agar strip
3/4 cawan gula pasir (ikut suka)
3/4 cawan susu tepung
secubit garam
1/2 tsp esen vanilla
4 1/4 cawan air
3 cawan air
Masak agar-agar bersama 3 cawan air hingga hancur.
Masukkan gula dan masak lagi hingga gula hancur.
Masukkan susu tepung, vanila dan garam, kacau selalu, biarkan mendidih dan padamkan api.
Basahkan acuan pilihan anda, tapis dan masukkan larutan yang telah di masak tadi.
Biarkan sejuk, masukkan dalam es box bila benar- benar beku bolehlah ngap!
Selamat Mencuba.
"Kita lahir dengan DUA mata dan DUA telinga, tapi kita hanya diberi SATU mulut. Kerana mulut adalah senjata yang sangat tajam, mulut bisa menyakiti, bisa membunuh, bisa menggoda, dan banyak hal lainnya yang tidak menyenangkan. Sehingga ingatlah bicara sesedikit mungkin tapi lihat dan dengarlah sebanyak-banyaknya."
Pergunakanlah anugerah Allah SWT itu sebaik mungkin kerana masa yang berlalu tak akan berulang kembali..
N3 hari ni berkenaan dengan mulut gak,hahhaha... Agar- agar Bandung pemanis mulut. Jom layan resepinya yang simple senangat tetapi sedap..
AGAR- AGAR BANDUNG
11g agar- agar strip
3/4 cawan gula pasir (ikut suka)
3/4 cawan susu tepung
secubit garam
1/2 tsp esen vanilla
4 1/4 cawan air
3 cawan air
Masak agar-agar bersama 3 cawan air hingga hancur.
Masukkan gula dan masak lagi hingga gula hancur.
Masukkan susu tepung, vanila dan garam, kacau selalu, biarkan mendidih dan padamkan api.
Basahkan acuan pilihan anda, tapis dan masukkan larutan yang telah di masak tadi.
Biarkan sejuk, masukkan dalam es box bila benar- benar beku bolehlah ngap!
Selamat Mencuba.
Subscribe to:
Posts (Atom)